Kotisivu / Kirjoitelmat / Kritiikki
Kirja-arvostelu
1. Teoksen esittely ja tarinan referointi
- Esittele lukemasi kirjan keskeiset tapahtumat takertumatta yksityiskohtiin.
- Loppuratkaisua ei ole tarpeen paljastaa.
- Kirjan referointi ei saa korostua liikaa.
2. Romaanin henkilöt
- Kerro keskeiset asiat sivu- ja päähenkilöistä sekä henkilösuhteiden kehittymisestä.
3.Tapahtuma-aika ja -paikka
- Mainitse, mihin tapahtumat sijoittuvat ja kuinka pitkästä ajanjaksosta kerrotaan.
4. Kirjailija ja tekijän vertailu
- Tiedot kirjailijasta ja teoksen asemasta hänen tuotannossaan voi auttaa kritiikin laadinnassa.
- Voit verrata teosta kirjailijan muuhun tuotantoon, eri taiteenlajiin (esim. elokuva, sarjakuva, ooppera jne.) tai käsitellä sen todenmukaisuutta.
5. Teeman tulkinta
- Kirjassa voi olla jokin abstrakti perusajatus, joka on keskeisellä sijalla kaunokirjassa sisällön tai rakenteen suhteen (esim. kohtalokas rakkaus tai vääryyksien kostaminen).
- Yritä tulkita ja analysoida teoksen teemaa ja keskeisiä motiiveja.
6. Rakenne ja tyyli
- Romaanin rakenne voi olla esimerkiksi perinteinen kronologisesti etenevä tarina, tai se voi olla rakenteellisesti pirstaleinen ja koostuu katkelmista, jotka eivät ole aikajärjestyksessä.
- Tyylillisesti romaani voi olla esimerkiksi uskonnollinen, romanttinen, kielellisesti karkea, runsaasti kielikuvia viljelevä, murteellinen jne.
7. Arviointi ja suhde lukijaan
- Arvioinnissa on oleellisinta teoksen arvottaminen ja omien arvostelujen esittämisessä mielipiteiden uskottava perusteleminen.
- Voit eritellä omaa lukukokemustasi ja esitellä sekä myönteisiä että kielteisiä arvioita lukemastasi kirjasta. Jos teos on mielestäsi hyvä ja luettava, niin houkuttele arvostelusi lukija lukemaan kaunokirja. Surkeasta luettavasta on voi varoittaa lukijoita.
- Suorat lainaukset romaanista ovat paikallaan elävöittämään arvostelua omien kommenttien ja tulkintojen lisäksi, mutta älä käytä muita lähteitä kirjoittaessasi kirjan sisällöstä.
Noudata soveltuvin osin yllä mainittuja ohjeita. Älä tee arvostelusta liian kaavamaista eli jaksota kritiikin rakennetta vain referaattiin ja kommentteihin tai tämän jaottelun mukaisiin jaksoihin.