ÄI1 Kuva-analyysi
1. Tekstilaji
Määrittele ensin, mitä genreä kuva edustaa. Onko se mainoskuva, taidevalokuva, öljyvärimaalaus, infografiikka vai jotain muuta?
2. Konteksti
Selvitä, kuka kuvan on tehnyt ja missä se on julkaistu ja mitä varten. Onko kuva osa jotain kokonaisuutta kuten mainosta tai reportaasia? Jos kuvassa on tekstiä tai siihen liittyy kuvatekstejä ja intekstekstuaalisia suhteita, huomioi myös ne kuvan tulkinnassa.
3. Sisältö
Tee inventaario, mitä kuvassa on ja miksi siihen on valittu siinä olemassa oleva sisältö.
- Miten värejä on käytetty, ja mikä on niiden merkitys?
- Millainen on kuvan eri elementtien suhde toisiinsa?
- Onko kuvaa muokattu, esimerkiksi manipuloitu, lisätty päällekkäisiä kerroksia, HDR:ää, kontrastia?
- Onko terävyyttä ja sumeutta käytetty tehokeinona?
- Onko käytetty ylipitkiä valotusaikoja?
- Onko kuva lavastettu?
Yritä tavoittaa, mihin kuvalla pyritään ja miksi. Onko siinä jokin sanoma tai piiloviestejä ja -merkityksiä?
Mihin kuvan julkaisija ja tekijä pyrkivät? Yritä asettua kohderyhmään, ja pohdi, millä ja miten kuva voi välittää jotain ideologiaa ja miten se onnistuu tavoitteissaan.
4. Sommittelu
Kiinnitä huomiota, miten kuva on rajattu ja mihin huomio kiinnittyy ja miksi. Huomaatko kuvan sommittelussa erilaisia linjoja tai kultaisia leikkauksia (lue lisää)? Kiinnitä huomiota kuvakulmaan, mistä kuvakulmasta kohde tai kohteet on kuvattu.
Kuvattavaa kohdetta voidaan määritellä siten, että kuva voi olla esimerkiksi erikoislähikuvasta yleiskuvaan unohtamatta näkökulmakuvaa (POV). Lue lisää kuvatyypeistä.
5. Koko ja muoto
Tavallisimmin kuva on joko pysty- tai vaakakuva, joskus neliö. Kuvasuhteeksi kutsutaan leveyden suhdetta korkeuteen. Ks. lisää valokuvauksen kuvasuhteista.
Myös kuva asemoidaan tavallisesti lehtijutun osaksi niin, että se korostaa välitettävää viestiä tai sanomaa. Kuva voi olla myös epäsymmetrinen, soikea tai muun muotoinen, joten niilläkin valinnoilla on merkitystä.